Ki√°ll√≠t√°s a magyar nyelvrŇĎl Kair√≥ban

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria55ebf64e8f
A magyar nyelvrŇĎl ny√≠lt ki√°ll√≠t√°s Kair√≥ban 2015. november 18-√°n. A PetŇĎfi Irodalmi M√ļzeum √©s tagint√©zm√©nye, A Magyar Nyelv M√ļzeuma, valamint a Magyar Kultur√°lis Tan√°csosi Hivatal - Balassi Int√©zet √©s Magyarorsz√°g Nagyk√∂vets√©ge (Kair√≥) egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©ben megval√≥sul√≥ t√°rlat c√©lja az, hogy a magyar nyelvet bemutassa az egyiptomiak sz√°m√°ra, azoknak, akik egy m√°sik f√∂ldr√©szen √©lnek, egy m√°sik nyelvcsal√°dba tartoz√≥ nyelvet besz√©lnek, √©s alig vagy egy√°ltal√°n nem hallottak m√©g a magyarr√≥l.

Read more...

Levelek Kazinczynak

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria3aa1dad853
‚ÄěAz elsŇĎ dolog, amit tanulni fog, a magyar nyelv lesz, a m√°sodik a francia.‚ÄĚ  A sz√©phalmi mester Cserey Farkasnak √≠rt n√©h√°ny sora ihlette meg a legt√∂bb di√°kot id√©n azok k√∂z√ľl, akik a nyelvm√ļzeum ‚Äě√ćrj levelet Kazinczy Ferencnek!‚ÄĚ p√°ly√°zat√°ra k√ľldt√©k be fogalmaz√°sukat. Az idegen nyelv tanul√°sa mellett m√©g k√©t t√©m√°ban alkothattak ‚ÄělevelezŇĎt√°rsk√©nt‚ÄĚ v√©lem√©nyt : Erd√©ly magyar szemmel vagy az ‚Äěemember‚ÄĚ (mŇĪvelt ember).

Read more...

A magyar nyelv napja 2015-ben

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria3bb1ec2d30
Az Orsz√°ggyŇĪl√©s 2011-ben nyilv√°n√≠totta november 13-√°t a magyar nyelv napj√°v√°, lehetŇĎv√© t√©ve, hogy √©vente egyszer a k√∂zfigyelem r√°ir√°nyuljon a magyar nyelvre, amely kultur√°lis √∂r√∂ks√©g√ľnk √©s nemzeti identit√°sunk alapja. √Čppen ez√©rt a sz√©phalmi rendezv√©ny √ľnnepi sz√≥noka Szamosv√∂lgyi P√©ter, S√°toralja√ļjhely polg√°rmestere a nyelv k√∂z√∂ss√©g√©p√≠tŇĎ szerep√©t hangs√ļlyozta besz√©d√©ben. A m√ļzeum r√©sz√©rŇĎl Nyiri P√©ter k√∂sz√∂nt√∂tte az egybegyŇĪlteket. A fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ a tudatos nyelvhaszn√°lat felelŇĎss√©g√©rŇĎl besz√©lt, kiemelve a nyelvi ismeretterjeszt√©st √©s az ig√©nyes nyelvhaszn√°latra nevel√©s jelentŇĎs√©g√©t.
 
Az √ľnnepi mŇĪsorban Arany J√°nos legismertebb ballad√°i hangzottak el L√°z√°r Csaba elŇĎad√°s√°ban, √úres a h√≠d c√≠mmel . A Magyar Katolikus R√°di√≥ vezetŇĎ bemond√≥j√°nak √©s r√°di√≥rendezŇĎj√©nek szavalat√°t Suha K√°lm√°n git√°rj√°t√©ka k√≠s√©rte.

BetŇĪvetŇĎk

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriad1103f866c
Hagyom√°nyteremtŇĎ c√©llal, elsŇĎ alkalommal rendezte meg a nyelvm√ļzeum "BetŇĪvetŇĎk" elnevez√©sŇĪ sz√©p√≠r√≥verseny√©t. Jelleg√©t tekintve a vet√©lkedŇĎ egyed√ľl√°ll√≥ a r√©gi√≥ban, de m√©g orsz√°gosan is csak ritk√°n fordul elŇĎ, hogy a t√≠z√©vesn√©l idŇĎsebb koroszt√°ly a k√©zzel √≠r√°s mŇĪv√©szet√©ben m√©rhesse √∂ssze k√©pess√©g√©t. Az elŇĎd√∂ntŇĎben r√©szt vevŇĎ 214 felsŇĎ tagozatos √©s k√∂z√©piskol√°s di√°kb√≥l harmincegyen jutottak a november 12-i d√∂ntŇĎbe. A versenyzŇĎk 8 t√©rs√©gi √°ltal√°nos iskol√°t, 3 k√∂z√©piskol√°t √©s k√©t felvid√©ki int√©zm√©nyt (Bodrogszerdahely, Nagykapos) k√©pviseltek. Janikovszky √Čva, M√≥ra Ferenc √©s Karinthy Frigyes sz√∂vegr√©szlet√©nek m√°sol√°s√°ra mindh√°rom kateg√≥ri√°ban hatvan perc √°llt rendelkez√©sre. A zsŇĪri ‚Äď Buzog√°ny DezsŇĎ kalligr√°fus, Remeczkin√© Toma Korn√©lia fŇĎiskolai docens √©s Nyiri P√©ter irodalomt√∂rt√©n√©sz ‚Äď nemcsak a sz√©p√≠r√°st b√≠r√°lta. Az √©rt√©kel√©sn√©l figyelembe vett√©k a teljes sz√∂veg √∂sszk√©p√©t, elrendez√©s√©t, a sz√∂vegsorok harm√≥ni√°j√°t, a betŇĪk egyenletess√©g√©t, valamint a sz√∂veghi√°nyt √©s a helyes√≠r√°si hib√°kat.

Read more...

√Čdes anyanyelv√ľnk d√≠jkioszt√≥ja

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria3d3f94daf3
Hagyom√°nyosan a sz√©phalmi Kazinczy-birtok adott helyet az ‚Äě√Čdes anyanyelv√ľnk‚ÄĚ nyelvhaszn√°lati verseny eredm√©nyhirdet√©snek. A d√∂ntŇĎs√∂k a k√©tnapos vet√©lkedŇĎ lez√°r√°sak√©nt tiszteletad√°s mellett megkoszor√ļzt√°k Kazinczy Ferenc s√≠rj√°t, majd az √≠r√°s- √©s sz√≥beli fordul√≥kon legjobban teljes√≠tŇĎk az Eml√©kcsarnok elŇĎtt kapt√°k meg jutalmaikat. A 43 √©ves m√ļltra visszatekintŇĎ orsz√°gos verseny idei kiemelt programja volt az ‚Äě√Čdes anyanyelv√ľnk‚ÄĚeddigi tapasztalatait √∂sszegyŇĪjtŇĎ k√∂tet bemutat√≥ja. A nemzeti szeretet kapcsa c√≠mŇĪ k√∂nyvrŇĎl szerkesztŇĎje, Kov√°ts D√°niel a Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban besz√©lt a di√°kokat felk√©sz√≠tŇĎ magyar szakos pedag√≥gusoknak, akiknek ez a kora ŇĎszi verseny szakmai f√≥rumot is jelent minden √©vben.

‚ÄěNyitva van az aranykapu‚ÄĚ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaacb93f8ca8
ElŇĎsz√∂r tartott tematikus programot √≥vodapedag√≥gusok sz√°m√°ra A Magyar Nyelv M√ļzeuma 2015. okt√≥ber 6-√°n. Az Ňźszi Fesztiv√°l kiv√°l√≥ alkalmat ny√ļjtott arra, hogy v√°laszt adjunk olyan k√©rd√©sekre, mint a ‚ÄěMit keres egy √≥vod√°s A Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban?‚ÄĚ, ‚ÄěMihez kezd egy olvasni nem tud√≥ csoport a t√°rlatokban?‚ÄĚ. A Sz√©phalmi Sz√≥-Kincs-T√°r(s) M√ļzeumpedag√≥giai N√≠v√≥d√≠jas programunkban siker√ľlt bebizony√≠tani, hogy a legkisebb koroszt√°ly is olyan hasznos√≠that√≥ √©lm√©nyeket kap a nyelvm√ļzeumban, amelyre k√©sŇĎbb az √≥vodapedag√≥gus k√∂nnyen √©p√≠thet.

Read more...

Tanárok éjszakája

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriac2036e055d
A Tan√°rok √©jszak√°j√°n "F√©nymegtart√≥ - Elmegy√ļjtogat√≥" c√≠mmel vet√©lkedŇĎt szervezt√ľnk a pedag√≥gusoknak 2015. okt√≥ber 2-√°n. A h√°rom nevezŇĎ csapat bej√°rta a Kazinczy-kertet. Az √∂t √©s f√©l hekt√°ros birtok Magyarorsz√°got szimboliz√°lta, √≠gy a pedag√≥gusok megfordulhattak a nyelv√ļj√≠t√≥ √©let√©ben fontos telep√ľl√©seken. A nyolc helysz√≠nen nyelvi-logikai rejtv√©nyek v√°rt√°k a r√©szvevŇĎket, amelyek megfejt√©s√©vel Kazinczyr√≥l tudtak meg √ļj √©s izgalmas inform√°ci√≥kat t√©mak√∂r√∂nk√©nt.

Read more...

Kazinczy l√°bnyom√°n

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaf268263b14
Kazinczy Ferenc sz√©phalmi birtok√°r√≥l naponta megtette az utat s√°toralja√ļjhelyi munkahely√©ig √©s vissza, ak√°r gyalog is. A di√°kokat imm√°r harmadik alkalommal h√≠vjuk, hogy j√°rjanak a nyelv√ļj√≠t√≥ l√°bnyom√°n; √©s az 5 kilom√©teres t√ļra j√°t√©kos feladatai kapcs√°n maguk is gondolkozzanak a nyelvrŇĎl. A vet√©lkedŇĎ felk√©sz√ľl√©st nem ig√©nyel a di√°kok r√©sz√©rŇĎl, hiszen a k√ľl√∂nlegess√©ge √©s a c√©lja √©ppen az, hogy a feladatok megold√°s√°val a versenyen jussanak √ļj ismeretekhez Kazinczyr√≥l √©s a nyelvrŇĎl.

Read more...

‚ÄěK√∂nyvcsin√°l√≥k‚ÄĚ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria7d8c265d3b
Mesters√©gek nyom√°ba eredtek a nyelvm√ļzeum l√°togat√≥i a M√ļzeumok Ňźszi Fesztiv√°lj√°n. A k√∂nyvk√∂tŇĎ c√©hek mesters√©g√©vel ismerkedhettek meg Mij√°tovics Zorka, a PetŇĎfi Irodalmi M√ļzeum restaur√°tor√°nak ir√°ny√≠t√°s√°val. A gyakorlati foglalkoz√°son a legkisebbek r√°csod√°lkoztak, hogy nemcsak a f√°b√≥l k√©sz√ľlt pap√≠rra lehet √≠rni, hanem ahogy elŇĎdeink tett√©k: agyagra, papiruszra, pergamenre is. √Āmulatba akkor estek igaz√°n, amikor ez ut√≥bbit is megfoghatt√°k, majd k√©zbe vett√©k azt, amibŇĎl k√©sz√ľlt: az √°llatbŇĎrt. Megtanult√°k, hogy ez az anyag kiv√°l√≥an haszn√°lhat√≥ a k√∂tetek fedlapjainak bor√≠t√°s√°hoz, sŇĎt enyvet, azaz ragaszt√≥anyagot k√©sz√≠tettek belŇĎle.

Read more...

A legjobbak k√∂z√∂tt a nyelvm√ļzeum

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriad5f0919ce9
M√ļzeumpedag√≥giai N√≠v√≥d√≠jat kapott a PIM ‚Äď A Magyar Nyelv M√ļzeuma. A miniszt√©riumi √©s szakmai elismer√©st azok az int√©zm√©nyek kapj√°k, amelyek kimagasl√≥ teljes√≠tm√©nyt √©rtek el magas sz√≠nvonal√ļ m√ļzeumpedag√≥giai programjaikkal. A d√≠jat 2015. szeptember 28-√°n az Orsz√°gos M√ļzeumpedag√≥giai √Čvnyit√≥n, a M√ļzeumok Ňźszi Fesztiv√°lj√°nak hivatalos nyit√≥esem√©ny√©n adta √°t Dr. Hopp√°l P√©ter kult√ļr√°√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r a Budapesti T√∂rt√©neti M√ļzeumban.

Read more...
  •  Start 
  •  Prev 
  •  Next 
  •  End 

Page 1 of 3

Nyitvatart√°si idŇĎ:

H√©tfŇĎ kiv√©tel√©vel mindennap

Téli nyitva tartás:
2015. november 2-tól 8-tól 16 óráig

pim logo

futrinka banner

JEV_FEBRUARY 2016
JEV_MONDAY_CHR JEV_TUESDAY_CHR JEV_WEDNESDAY_CHR JEV_THURSDAY_CHR JEV_FRIDAY_CHR JEV_SATURDAY_CHR JEV_SUNDAY_CHR
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6

hirlevel ikon

ZEMPL√ČNI KALAUZ

Hasznos √©s √©rdekes inform√°ci√≥k Zempl√©nrŇĎl.