Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaceceb86aba
Unalmas nyelvtanoz√°s helyett a j√°t√©koss√°g kapta a fŇĎszerepet p√©nteken eg√©sz nap A Magyar Nyelv M√ļzeuma sz√≠npad√°n: di√°kok mondt√°k el saj√°t rekl√°msz√∂vegeiket eszperente nyelven, szinonim√°k seg√≠ts√©g√©vel alkottak √ļjabb szavakat, vagy lelem√©nyess√©g√ľket √©s kreativit√°sukat latba vetve mutatt√°k be, hogyan lehet alkalmazni a nyelvtani szab√°lyokat. Az eg√©sz napos rendezv√©ny c√©lja az volt, hogy a magyar nyelvtan √©lm√©nyszerŇĪ oktat√°s√°t, tanul√°s√°t mutassa be, ez√©rt nem a sz√°raz tananyag, hanem a v√°ltozatoss√°g, a j√°t√©koss√°g adta az alapot a feladatsor √∂ssze√°ll√≠t√°s√°hoz.  A Nemzeti MŇĪvelŇĎd√©si Int√©zet Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megyei irod√°j√°nak elsŇĎ alkalommal megrendezett, ‚ÄěAnyanyelvi j√°t√©kok, j√°t√©kos anyanyelv‚ÄĚ c√≠mŇĪ verseny√©n megyei √©s felvid√©ki √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°s di√°kok m√©rhett√©k √∂ssze tud√°sukat. A vet√©lkedŇĎre k√∂zel hatvan csapat jelentkezett. Az elŇĎselejtezŇĎk alapj√°n nyolc iskola ker√ľlt be a sz√©phalmi d√∂ntŇĎ k√©t kateg√≥ri√°j√°ba.

Read more...

Mozg√°s ‚Äď besz√©d ‚Äď gondolkod√°s

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaadbc57b668
Sz√°z √©ve sz√ľletett LŇĎrincze Lajos. A centen√°riumi eml√©k√©vben a besz√©dmŇĪvel√©s √°ll majd a negyedik √©ve fut√≥, Testv√©rm√ļzs√°k c√≠mŇĪ elŇĎad√°s-sorozat k√∂z√©ppontj√°ban. A t√©m√°t a kisgyermekkori g√ľgy√∂g√©stŇĎl eg√©szen a felnŇĎttek kommunik√°ci√≥j√°ig k√∂veti figyelemmel a nyelvm√ļzeum. A nyit√≥elŇĎad√°son (2015. febru√°r 26-√°n) P√°link√°sn√© Szal√°nczi Gy√∂ngyi, a s√°toralja√ļjhelyi Pedag√≥giai Szakszolg√°lat vezetŇĎje arr√≥l besz√©lt, hogyan befoly√°solja a kisgyermek besz√©dk√©szs√©g√©t √©s gondolkod√°s√°t a mozg√°s, milyen alapokat ad a k√ļsz√°s, m√°sz√°s, egyens√ļlyoz√°s. 

Read more...

Szinonim√°kkal a kult√ļr√°√©rt

K√ľl√∂nleges j√°t√©kkal h√≠vta fel √≠rott kult√ļr√°nkra a figyelmet A Magyar Nyelv M√ļzeuma az egyik n√©pszerŇĪ k√∂z√∂ss√©gi oldalon. A Szathm√°ry-Kir√°ly √Āgnes kultur√°lis menedzser √∂tlete nyom√°n ind√≠tott kezdem√©nyez√©shez csatlakoz√≥kt√≥l azt k√©rt√©k: rejts√©k szinonim√°k m√∂g√© kedvenc magyar sz√©pirodalmi alkot√°sukat. √ćrj√°k le tollal, ceruz√°val a pap√≠rra, vagy kr√©t√°val a t√°bl√°ra, majd fot√≥zz√°k le, √©s tegy√©k fel saj√°t profiloldalukra feladv√°nyk√©nt ismerŇĎseik sz√°m√°ra.

Az orsz√°gos kamp√°ny elsŇĎdleges c√©lcsoportja a di√°ks√°g √©s a pedag√≥gusok voltak, de a visszajelz√©sek alapj√°n ‚Äď a t√∂bbs√©g megjel√∂lte posztj√°ban a nyelvm√ļzeumot ‚Äď b√°rki sz√≠vesen j√°tszott bar√°taival. A felh√≠v√°s n√©pszerŇĪs√©ge kapcs√°n megugrott a k√∂z√∂ss√©gi oldalon A Magyar Nyelv M√ļzeuma ismerts√©ge, ahol az int√©zm√©ny k√∂zmŇĪvelŇĎd√©si tev√©kenys√©g√©t √©s gyŇĪjtem√©ny√©t n√©pszerŇĪs√≠ti. A statisztikai mutat√≥k alapj√°n a j√°t√©k idej√©n nŇĎtt a kor√°bbi esem√©nyek k√∂z√∂tt b√∂ng√©szŇĎk sz√°ma, akik k√∂z√ľl a t√∂bbs√©g a fŇĎv√°rosban √©l, messze a Kazinczy-birtokt√≥l. Ennek jelentŇĎs√©ge nagy, hiszen az orsz√°g ter√ľleti perif√©ri√°j√°n elhelyezkedŇĎ nyelvm√ļzeum ezekhez az emberekhez eddig m√°s f√≥rumokon nem vagy csak nehezen tudott sz√≥lni.  A magyar kult√ļra napja alkalm√°b√≥l zajl√≥ kamp√°ny r√©v√©n nyert √ļj m√ļzeumbar√°tok most m√°r a napi aktualit√°sokr√≥l is h√≠rt kaphatnak.

Mese, mese, m√°tka

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriae64c889e7e
Mese, mese, m√°tka c√≠mmel rendezt√©k meg hagyom√°nyos tal√°lkoz√≥jukat a s√°toralja√ļjhelyi √≥vod√°k 2015. janu√°r 23-√°n A Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban. √öjra ismerŇĎs mes√©k elevenedtek meg a sz√≠npadon, a tal√°lkoz√≥ a mŇĪv√©szeti nevel√©st elŇĎnyben r√©szes√≠tŇĎ int√©zm√©nyek csoportjai sz√°m√°ra jelent bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©get. A sz√≠npadon szerzett magabiztoss√°g, j√°rtass√°g mellett nyelvi nevel√©st is ad ez a program a gyerekeknek: bŇĎv√ľl a sz√≥kincs√ľk ‚Äď pl. √©szrev√©tlen√ľl saj√°t√≠tanak el t√°jszavakat a n√©pmes√©kbŇĎl ‚Äď,  √©s a pr√≥b√°k sor√°n a nyelvtani hib√°k kik√ľsz√∂b√∂l√©s√©vel javul a verb√°lis kifejezŇĎk√©szs√©g√ľk is. SŇĎt, megmozgatja a fant√°zi√°jukat az√°ltal, hogy a kicsik akt√≠v szereplŇĎk√©nt r√©szt vesznek a mese form√°l√°s√°ban.

Moln√°r Ir√©n k√©pei a nyelvm√ļzeumban

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria1302f5003c
Moln√°r Ir√©n k√©peibŇĎl ny√≠lt ki√°ll√≠t√°s A Magyar Nyelv M√ļzeuma Akad√©miai Term√©ben. A s√°rospataki festŇĎmŇĪv√©sz alkot√°saib√≥l k√©sz√ľlt v√°logat√°s irodalmi mŇĪvek illusztr√°ci√≥i mellett elsŇĎsorban Patak √©s √öjhely utc√°inak, valamint a sz√©phalmi Kazinczy-kertnek a hangulat√°t mutatj√°k be saj√°tos szemsz√∂g√©bŇĎl. A most ki√°ll√≠tott 30 k√©p legfrissebb darabjai √©ppen azok, amelyek a sz√©phalmi birtokot √°br√°zolj√°k. ‚ÄěAz alkot√°sok m√©lys√©ges hazaszeretetbŇĎl sz√ľlettek. ‚Äď vallja Moln√°r Ir√©n. ‚Äď A r√©gi √©p√ľletek nemcsak d√ľledezŇĎ h√°zak, hanem √©letterek. Bar√°tok√©, p√©ldak√©pek√©.

Read more...

A magyar kult√ļra napja Sz√©phalmon

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriafc62f5e33c
Hangversennyel, d√≠j√°tad√°sokkal √©s honos√≠t√°ssal √ľnnepelte S√°toralja√ļjhely a magyar kult√ļra napj√°t 2015. janu√°r 22-√©n. 1989 √≥ra janu√°r 22-√©n eml√©kezik meg az orsz√°g lakoss√°ga arr√≥l, hogy a k√©zirat tan√ļs√°ga szerint K√∂lcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz meg√≠r√°s√°t. A Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban tartott v√°rosi √ľnneps√©get hagyom√°nyosan a helyi Himnusz- √©s Sz√≥zat-mond√≥ verseny gyŇĎztes√©nek szavalata nyitotta: Matisz Blanka, a J√≥kai M√≥r Tagint√©zm√©ny tanul√≥ja V√∂r√∂smarty Mih√°ly k√∂ltem√©ny√©t adta elŇĎ.

Read more...

Nyitvatart√°si idŇĎ:

H√©tfŇĎ kiv√©tel√©vel mindennap
Ny√°ri nyitva tart√°s:
2015. m√°rcius 31-tŇĎl 9-tŇĎl 17 √≥r√°ig

(M√°jus 4-√©n, az √©retts√©gi sz√ľnet h√©tfŇĎj√©n nyitva tartunk.)

pim logo

JEV_MARCH 2015
JEV_MONDAY_CHR JEV_TUESDAY_CHR JEV_WEDNESDAY_CHR JEV_THURSDAY_CHR JEV_FRIDAY_CHR JEV_SATURDAY_CHR JEV_SUNDAY_CHR
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

hirlevel ikon

ZEMPL√ČNI KALAUZ

Hasznos √©s √©rdekes inform√°ci√≥k Zempl√©nrŇĎl.