Zsoltárok férfihangra

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria1e48595956
A Szent Efr√©m F√©rfikar √©s Lackfi J√°nos k√∂z√∂s estj√©n dal √©s pr√≥za egy√ľttese mutatta meg a legszebb f√©rfi√ļi kor √©gi √©s f√∂ldi √∂r√∂meit: √°h√≠tatos vagy morgol√≥d√≥ zsolt√°rok a mennyei Uras√°ghoz, tele k√©rd√©sekkel √©s komoly megrend√ľl√©sekkel, kisemberi gyarl√≥s√°gokkal √©s nagy-nagy felfoh√°szkod√°sokkal. A Zempl√©ni Fesztiv√°l e programj√°ban szerepet kapott az √©gi szerelem mellett a f√∂ldi is: bek√∂sz√∂nt a hitvesi l√≠ra, vele a h√°zias √≠zek √©s a mitikus t√°gass√°g, majd a p√°rkapcsolati esendŇĎs√©gek √©s a nagy √∂sszeborul√°sok.

Read more...

Tábor az anyanyelvért, a helyes nyelvhasználatért

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria690665f3cf
T√≠z napig Sz√©phalmon t√°boroztak ‚Äěaz anyanyelv ifj√ļ szerelmesei‚ÄĚ. Juh√°sz Judit szavai ezek, az Anyanyelv√°pol√≥k Sz√∂vets√©g√©nek eln√∂k asszonya √≠gy k√∂sz√∂nt√∂tte a hat√°ron innen √©s t√ļlr√≥l √©rkezŇĎ mintegy 50 t√°boroz√≥t. A nyelvm√ļzeum m√°sodik alkalommal ad helyet a Kerekes Barnab√°s √°ltal vezetett Orsz√°gos Ifj√ļs√°gi Anyanyelvi T√°bornak, amelyet az elk√∂telezetts√©g √©s bizalom tart √∂ssze imm√°r 23 √©ve.

Read more...

Var√°zskert mesehŇĎs√∂kkel

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria8a241584bc
Ruminivel √©s bar√°taival kalandozt√°k v√©gig a Kazinczy-birtokot a gyerekek 2015. augusztus 8-√°n. A ‚ÄěVar√°zskert ‚Äď Anyanyelvi kalandt√ļra gyerekeknek‚ÄĚ elnevez√©sŇĪ rendezv√©ny m√°r n√©gy√©ves hagyom√°nnyal b√≠r, ez idŇĎ alatt sz√°mos n√©p- √©s mŇĪmese elevenedett m√°r meg a sz√©phalmi f√°k alatt. Tavaly Csuk√°s Istv√°n t√∂rt√©neteinek hŇĎsei adtak nyelvi √©s logikai feladatokat az √≥vod√°s √©s kisiskol√°s kor√ļ gyerekeknek, id√©n pedig Berg Judit Rumini c√≠mŇĪ kalandreg√©nye volt a kerett√∂rt√©net.

Read more...

√ćr√°spont a m√ļzeum √ļj install√°ci√≥ja

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaec0878a056
A toll l√°gyan siklik a pap√≠ron, az ujjak gy√∂ng√©den √∂lelik, √≠vekbŇĎl-vonalakb√≥l tintatestek lesznek ‚Äď szavak sz√ľletnek, mondatok, azokb√≥l napl√≥, lev√©l, vers √©s reg√©ny‚Ķ A lapok egym√°shoz simulnak, ŇĎrzŇĎi az √©rz√©snek, gondolatnak; a t√°rgyiasult nyelvben, a betŇĪkben-nyomokban l√©lek van: az √≠r√≥ lelke. Az √≠r√°s var√°zslat, a teremtŇĎ belefeledkez√©s forr√°sa.

Read more...

Soksz√≠nŇĪ nyelv az √©jszaka s√∂t√©tj√©ben
M√ļzeumok √©jszak√°ja a Kazinczy-birtokon

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria0c6fa89d55
‚ÄěA nyelv olyan, mint az √©g √≠ve a maga egym√°sbafut√≥ sz√≠neinek gy√∂ny√∂rŇĪ j√°t√©k√°val‚ÄĚ ‚Äď √≠rta Kazinczy Ferenc. A Magyar Nyelv M√ļzeuma idei M√ļzeumok √©jszak√°ja-programj√°nak k√∂zponti t√©m√°ja a nyelvi soksz√≠nŇĪs√©g volt. Mik√©nt ki√°ll√≠t√°sainkkal √©s rendezv√©nyeinkkel, √ļgy ezen az √©jszak√°n is a maga √∂sszetetts√©g√©ben, az √©let√ľnket ezer meg ezer sz√°llal √°tsz√∂vŇĎ volt√°ban akartuk megmutatni anyanyelv√ľnket: l√©t√ľnk hajl√©k√°t.

Read more...

FelnŇĎtt vala egy √©desz almafa‚Ķ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria8fd3e92d14
A magyar balladagyŇĪjt√©s hŇĎskor√°nak k√©t jubileum√°ra k√©sz√ľlt tabl√≥kon k√∂vetheti v√©gig a l√°togat√≥, hogyan ŇĎrzik a n√©pk√∂lt√©szeti alkot√°sok  a r√©gebbi korok nyelv√°llapot√°t. Pomozi P√©ter √©s Kar√°csony Fanni egyetemi oktat√≥k a Vadr√≥zs√°k megjelen√©s√©nek sz√°z√∂tvenedik √©s Petr√°s Incze sz√ľlet√©s√©nek k√©tsz√°zadik √©vfordul√≥ja alkalm√°b√≥l hozt√°k l√©tre a ‚ÄěFelnŇĎtt vala egy √©desz almafa - R√©gi st√≠lus√ļ ballad√°ink archaikus nyelvi von√°sai‚ÄĚ c√≠mŇĪ ki√°ll√≠t√°st n√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtt. Az Erd√©lyben is sz√°mos helyen bemutatott t√°rlat most Sz√©phalomra √©rkezett. A tizenegy tabl√≥b√≥l √°ll√≥ √©s t√°rgyakkal kieg√©sz√≠tett ki√°ll√≠t√°st Pusztay J√°nos Prima Primissima d√≠jas nyelv√©sz nyitotta meg a m√°sodik nyelv√©szt√°bor keret√©ben.

Read more...

Széphalmi irodalmi herbárium

M√ļzeumm√° lett a park, amely k√∂r√ľlveszi A Magyar Nyelv M√ļzeum√°t.

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria4f2623fdff
A ‚ÄěSz√©phalmi irodalmi herb√°rium‚ÄĚ c√≠mŇĪ t√°rlatban a szok√°sos m√ļzeumi t√°rgyak helyett maga az √©lŇĎ term√©szet jelenik meg. Az 5,4 hekt√°ros Eml√©kkertbŇĎl kb. 2 hekt√°r v√°ltozik ki√°ll√≠t√≥t√©rr√©, ahol maga a term√©szet jel√∂li ki a bemutat√°s hely√©t √©s az √©rtelmez√©s keret√©t. A Kazinczy-birtokon honos √©s alkalmilag betelep√≠tett n√∂v√©nyek √©ppannyira bemutatand√≥ t√°rgyakk√° v√°lnak, mint a hozz√°juk tartoz√≥ irodalmi sz√∂vegek. A c√©l a term√©szet √©s irodalom k√∂zti viszony bemutat√°sa, melyrŇĎl a t√°rlat mott√≥j√°ul v√°lasztott Csorba GyŇĎzŇĎ-id√©zet is sz√≥l: ‚Äěa kertbŇĎl vers lett s m√≠g a vers √©l / e kert erŇĎsebb lesz a kertn√©l.‚ÄĚ Az√°ltal, hogy a t√°rlat szokatlan kontextusba helyezi a bemutatand√≥ ‚Äět√°rgyat‚ÄĚ (sz√©pirodalmat √©s magyar nyelvet), a l√°togat√≥ p√°rhuzamot vonhat az √©lŇĎ magyar nyelv √©s a burj√°nz√≥ term√©szet k√∂z√∂tt.

Read more...

Mad√°ch Retro ‚Äď A Trag√©dia sz√≠nei 1964/2014-2015

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriad5e7e2caa2
Eszt√©tikai √©lvezettel fŇĪszerezett idŇĎutaz√°sra invit√°lja a l√°togat√≥kat a PIM - Magyar Nyelv M√ļzeum√°nak √ļj idŇĎszaki irodalmi t√°rlata, a MAD√ĀCH RETRO. Az Ember trag√©di√°j√°t k√∂z√©ppontba √°ll√≠t√≥ ki√°ll√≠t√°s tisztelg√©s a 150 √©ve elhunyt √≠r√≥ elŇĎtt; valamint t√∂rt√©neti visszatekint√©s az √∂tven √©vvel ezelŇĎtti kult√ļrpolitikai kontextusra is.

Read more...

Bibliam√°sol√°s

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria4d0c7e6629
K√©zzel √≠rott Bibli√°t sz√°n aj√°nd√©kba Ferenc p√°p√°nak az id√©n negyven√©ves szegedi Szent Gell√©rt Pl√©b√°nia. Az akci√≥t a szerzetesek √©v√©ben hirdett√©k meg, hangs√ļlyozva ezzel, hogy a k√©zzel √≠r√°s az elm√©ly√ľlts√©get jelenti, a k√©zzel √≠rott sz√∂veg √ľzenete m√©lyebben, √©lm√©nyszerŇĪbben marad meg benn√ľnk. Az √∂kumenikus jellegŇĪ programhoz A Magyar Nyelv M√ļzeuma is csatlakozott. Dolgoz√≥i Ez√©kiel k√∂nyv√©nek egy r√©sz√©t m√°solj√°k meghat√°rozott forma szerint, A4-es oldalakra, majd k√ľldik ezeket Szegedre.

Read more...

Nyitvatart√°si idŇĎ:

H√©tfŇĎ kiv√©tel√©vel mindennap

Ny√°ri nyitva tart√°s:
2015. m√°rcius 31-tŇĎl 9-tŇĎl 17 √≥r√°ig

pim logo

futrinka banner

JEV_OCTOBER 2015
JEV_MONDAY_CHR JEV_TUESDAY_CHR JEV_WEDNESDAY_CHR JEV_THURSDAY_CHR JEV_FRIDAY_CHR JEV_SATURDAY_CHR JEV_SUNDAY_CHR
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

hirlevel ikon

ZEMPL√ČNI KALAUZ

Hasznos √©s √©rdekes inform√°ci√≥k Zempl√©nrŇĎl.