√ćr√°spont a m√ļzeum √ļj install√°ci√≥ja

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaec0878a056
A toll l√°gyan siklik a pap√≠ron, az ujjak gy√∂ng√©den √∂lelik, √≠vekbŇĎl-vonalakb√≥l tintatestek lesznek ‚Äď szavak sz√ľletnek, mondatok, azokb√≥l napl√≥, lev√©l, vers √©s reg√©ny‚Ķ A lapok egym√°shoz simulnak, ŇĎrzŇĎi az √©rz√©snek, gondolatnak; a t√°rgyiasult nyelvben, a betŇĪkben-nyomokban l√©lek van: az √≠r√≥ lelke. Az √≠r√°s var√°zslat, a teremtŇĎ belefeledkez√©s forr√°sa.

Read more...

Soksz√≠nŇĪ nyelv az √©jszaka s√∂t√©tj√©ben
M√ļzeumok √©jszak√°ja a Kazinczy-birtokon

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria0c6fa89d55
‚ÄěA nyelv olyan, mint az √©g √≠ve a maga egym√°sbafut√≥ sz√≠neinek gy√∂ny√∂rŇĪ j√°t√©k√°val‚ÄĚ ‚Äď √≠rta Kazinczy Ferenc. A Magyar Nyelv M√ļzeuma idei M√ļzeumok √©jszak√°ja-programj√°nak k√∂zponti t√©m√°ja a nyelvi soksz√≠nŇĪs√©g volt. Mik√©nt ki√°ll√≠t√°sainkkal √©s rendezv√©nyeinkkel, √ļgy ezen az √©jszak√°n is a maga √∂sszetetts√©g√©ben, az √©let√ľnket ezer meg ezer sz√°llal √°tsz√∂vŇĎ volt√°ban akartuk megmutatni anyanyelv√ľnket: l√©t√ľnk hajl√©k√°t.

Read more...

FelnŇĎtt vala egy √©desz almafa‚Ķ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria8fd3e92d14
A magyar balladagyŇĪjt√©s hŇĎskor√°nak k√©t jubileum√°ra k√©sz√ľlt tabl√≥kon k√∂vetheti v√©gig a l√°togat√≥, hogyan ŇĎrzik a n√©pk√∂lt√©szeti alkot√°sok  a r√©gebbi korok nyelv√°llapot√°t. Pomozi P√©ter √©s Kar√°csony Fanni egyetemi oktat√≥k a Vadr√≥zs√°k megjelen√©s√©nek sz√°z√∂tvenedik √©s Petr√°s Incze sz√ľlet√©s√©nek k√©tsz√°zadik √©vfordul√≥ja alkalm√°b√≥l hozt√°k l√©tre a ‚ÄěFelnŇĎtt vala egy √©desz almafa - R√©gi st√≠lus√ļ ballad√°ink archaikus nyelvi von√°sai‚ÄĚ c√≠mŇĪ ki√°ll√≠t√°st n√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtt. Az Erd√©lyben is sz√°mos helyen bemutatott t√°rlat most Sz√©phalomra √©rkezett. A tizenegy tabl√≥b√≥l √°ll√≥ √©s t√°rgyakkal kieg√©sz√≠tett ki√°ll√≠t√°st Pusztay J√°nos Prima Primissima d√≠jas nyelv√©sz nyitotta meg a m√°sodik nyelv√©szt√°bor keret√©ben.

Read more...

Széphalmi irodalmi herbárium

M√ļzeumm√° lett a park, amely k√∂r√ľlveszi A Magyar Nyelv M√ļzeum√°t.

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria4f2623fdff
A ‚ÄěSz√©phalmi irodalmi herb√°rium‚ÄĚ c√≠mŇĪ t√°rlatban a szok√°sos m√ļzeumi t√°rgyak helyett maga az √©lŇĎ term√©szet jelenik meg. Az 5,4 hekt√°ros Eml√©kkertbŇĎl kb. 2 hekt√°r v√°ltozik ki√°ll√≠t√≥t√©rr√©, ahol maga a term√©szet jel√∂li ki a bemutat√°s hely√©t √©s az √©rtelmez√©s keret√©t. A Kazinczy-birtokon honos √©s alkalmilag betelep√≠tett n√∂v√©nyek √©ppannyira bemutatand√≥ t√°rgyakk√° v√°lnak, mint a hozz√°juk tartoz√≥ irodalmi sz√∂vegek. A c√©l a term√©szet √©s irodalom k√∂zti viszony bemutat√°sa, melyrŇĎl a t√°rlat mott√≥j√°ul v√°lasztott Csorba GyŇĎzŇĎ-id√©zet is sz√≥l: ‚Äěa kertbŇĎl vers lett s m√≠g a vers √©l / e kert erŇĎsebb lesz a kertn√©l.‚ÄĚ Az√°ltal, hogy a t√°rlat szokatlan kontextusba helyezi a bemutatand√≥ ‚Äět√°rgyat‚ÄĚ (sz√©pirodalmat √©s magyar nyelvet), a l√°togat√≥ p√°rhuzamot vonhat az √©lŇĎ magyar nyelv √©s a burj√°nz√≥ term√©szet k√∂z√∂tt.

Read more...

Mad√°ch Retro ‚Äď A Trag√©dia sz√≠nei 1964/2014-2015

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriad5e7e2caa2
Eszt√©tikai √©lvezettel fŇĪszerezett idŇĎutaz√°sra invit√°lja a l√°togat√≥kat a PIM - Magyar Nyelv M√ļzeum√°nak √ļj idŇĎszaki irodalmi t√°rlata, a MAD√ĀCH RETRO. Az Ember trag√©di√°j√°t k√∂z√©ppontba √°ll√≠t√≥ ki√°ll√≠t√°s tisztelg√©s a 150 √©ve elhunyt √≠r√≥ elŇĎtt; valamint t√∂rt√©neti visszatekint√©s az √∂tven √©vvel ezelŇĎtti kult√ļrpolitikai kontextusra is.

Read more...

Bibliam√°sol√°s

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria4d0c7e6629
K√©zzel √≠rott Bibli√°t sz√°n aj√°nd√©kba Ferenc p√°p√°nak az id√©n negyven√©ves szegedi Szent Gell√©rt Pl√©b√°nia. Az akci√≥t a szerzetesek √©v√©ben hirdett√©k meg, hangs√ļlyozva ezzel, hogy a k√©zzel √≠r√°s az elm√©ly√ľlts√©get jelenti, a k√©zzel √≠rott sz√∂veg √ľzenete m√©lyebben, √©lm√©nyszerŇĪbben marad meg benn√ľnk. Az √∂kumenikus jellegŇĪ programhoz A Magyar Nyelv M√ļzeuma is csatlakozott. Dolgoz√≥i Ez√©kiel k√∂nyv√©nek egy r√©sz√©t m√°solj√°k meghat√°rozott forma szerint, A4-es oldalakra, majd k√ľldik ezeket Szegedre.

Read more...

Ahol kinyílt egy rejtélyes világ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria6cd97e41c7
Egy √ļj arc√°t mutatta meg az √©ppen egy √©ve ny√≠lt, Nyelvlesen. Kalandoz√°sok a nyelv k√∂r√ľl c√≠mŇĪ t√°rlat 2015. m√°rcius 27-√©n. A ki√°ll√≠t√°s c√≠m√©t kieg√©sz√≠tett√ľk, a ‚Äě+50%‚ÄĚ utalt az est√©be ny√ļl√≥, hosszabb√≠tott nyitva tart√°sra, tov√°bb√° arra, hogy valami m√°s is v√°rja ez alkalommal a l√°togat√≥kat, m√©gpedig √©lŇĎ szereplŇĎk, korhŇĪ koszt√ľm√∂kben.

Read more...

Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaceceb86aba
Unalmas nyelvtanoz√°s helyett a j√°t√©koss√°g kapta a fŇĎszerepet p√©nteken eg√©sz nap A Magyar Nyelv M√ļzeuma sz√≠npad√°n: di√°kok mondt√°k el saj√°t rekl√°msz√∂vegeiket eszperente nyelven, szinonim√°k seg√≠ts√©g√©vel alkottak √ļjabb szavakat, vagy lelem√©nyess√©g√ľket √©s kreativit√°sukat latba vetve mutatt√°k be, hogyan lehet alkalmazni a nyelvtani szab√°lyokat. Az eg√©sz napos rendezv√©ny c√©lja az volt, hogy a magyar nyelvtan √©lm√©nyszerŇĪ oktat√°s√°t, tanul√°s√°t mutassa be, ez√©rt nem a sz√°raz tananyag, hanem a v√°ltozatoss√°g, a j√°t√©koss√°g adta az alapot a feladatsor √∂ssze√°ll√≠t√°s√°hoz.  A Nemzeti MŇĪvelŇĎd√©si Int√©zet Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megyei irod√°j√°nak elsŇĎ alkalommal megrendezett, ‚ÄěAnyanyelvi j√°t√©kok, j√°t√©kos anyanyelv‚ÄĚ c√≠mŇĪ verseny√©n megyei √©s felvid√©ki √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°s di√°kok m√©rhett√©k √∂ssze tud√°sukat. A vet√©lkedŇĎre k√∂zel hatvan csapat jelentkezett. Az elŇĎselejtezŇĎk alapj√°n nyolc iskola ker√ľlt be a sz√©phalmi d√∂ntŇĎ k√©t kateg√≥ri√°j√°ba.

Read more...

A magyar kult√ļra napja Sz√©phalmon

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriafc62f5e33c
Hangversennyel, d√≠j√°tad√°sokkal √©s honos√≠t√°ssal √ľnnepelte S√°toralja√ļjhely a magyar kult√ļra napj√°t 2015. janu√°r 22-√©n. 1989 √≥ra janu√°r 22-√©n eml√©kezik meg az orsz√°g lakoss√°ga arr√≥l, hogy a k√©zirat tan√ļs√°ga szerint K√∂lcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz meg√≠r√°s√°t. A Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban tartott v√°rosi √ľnneps√©get hagyom√°nyosan a helyi Himnusz- √©s Sz√≥zat-mond√≥ verseny gyŇĎztes√©nek szavalata nyitotta: Matisz Blanka, a J√≥kai M√≥r Tagint√©zm√©ny tanul√≥ja V√∂r√∂smarty Mih√°ly k√∂ltem√©ny√©t adta elŇĎ.

Read more...

Nyitvatart√°si idŇĎ:

H√©tfŇĎ kiv√©tel√©vel mindennap

Ny√°ri nyitva tart√°s:
2015. m√°rcius 31-tŇĎl 9-tŇĎl 17 √≥r√°ig

pim logo

JEV_AUGUST 2015
JEV_MONDAY_CHR JEV_TUESDAY_CHR JEV_WEDNESDAY_CHR JEV_THURSDAY_CHR JEV_FRIDAY_CHR JEV_SATURDAY_CHR JEV_SUNDAY_CHR
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

hirlevel ikon

ZEMPL√ČNI KALAUZ

Hasznos √©s √©rdekes inform√°ci√≥k Zempl√©nrŇĎl.