Mad√°ch Retro ‚Äď A Trag√©dia sz√≠nei 1964/2014-2015

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriad5e7e2caa2
Eszt√©tikai √©lvezettel fŇĪszerezett idŇĎutaz√°sra invit√°lja a l√°togat√≥kat a PIM - Magyar Nyelv M√ļzeum√°nak √ļj idŇĎszaki irodalmi t√°rlata, a MAD√ĀCH RETRO. Az Ember trag√©di√°j√°t k√∂z√©ppontba √°ll√≠t√≥ ki√°ll√≠t√°s tisztelg√©s a 150 √©ve elhunyt √≠r√≥ elŇĎtt; valamint t√∂rt√©neti visszatekint√©s az √∂tven √©vvel ezelŇĎtti kult√ļrpolitikai kontextusra is.

Read more...

Bibliam√°sol√°s

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria4d0c7e6629
K√©zzel √≠rott Bibli√°t sz√°n aj√°nd√©kba Ferenc p√°p√°nak az id√©n negyven√©ves szegedi Szent Gell√©rt Pl√©b√°nia. Az akci√≥t a szerzetesek √©v√©ben hirdett√©k meg, hangs√ļlyozva ezzel, hogy a k√©zzel √≠r√°s az elm√©ly√ľlts√©get jelenti, a k√©zzel √≠rott sz√∂veg √ľzenete m√©lyebben, √©lm√©nyszerŇĪbben marad meg benn√ľnk. Az √∂kumenikus jellegŇĪ programhoz A Magyar Nyelv M√ļzeuma is csatlakozott. Dolgoz√≥i Ez√©kiel k√∂nyv√©nek egy r√©sz√©t m√°solj√°k meghat√°rozott forma szerint, A4-es oldalakra, majd k√ľldik ezeket Szegedre.

Read more...

Ahol kinyílt egy rejtélyes világ

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleria6cd97e41c7
Egy √ļj arc√°t mutatta meg az √©ppen egy √©ve ny√≠lt, Nyelvlesen. Kalandoz√°sok a nyelv k√∂r√ľl c√≠mŇĪ t√°rlat 2015. m√°rcius 27-√©n. A ki√°ll√≠t√°s c√≠m√©t kieg√©sz√≠tett√ľk, a ‚Äě+50%‚ÄĚ utalt az est√©be ny√ļl√≥, hosszabb√≠tott nyitva tart√°sra, tov√°bb√° arra, hogy valami m√°s is v√°rja ez alkalommal a l√°togat√≥kat, m√©gpedig √©lŇĎ szereplŇĎk, korhŇĪ koszt√ľm√∂kben.

Read more...

Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriaceceb86aba
Unalmas nyelvtanoz√°s helyett a j√°t√©koss√°g kapta a fŇĎszerepet p√©nteken eg√©sz nap A Magyar Nyelv M√ļzeuma sz√≠npad√°n: di√°kok mondt√°k el saj√°t rekl√°msz√∂vegeiket eszperente nyelven, szinonim√°k seg√≠ts√©g√©vel alkottak √ļjabb szavakat, vagy lelem√©nyess√©g√ľket √©s kreativit√°sukat latba vetve mutatt√°k be, hogyan lehet alkalmazni a nyelvtani szab√°lyokat. Az eg√©sz napos rendezv√©ny c√©lja az volt, hogy a magyar nyelvtan √©lm√©nyszerŇĪ oktat√°s√°t, tanul√°s√°t mutassa be, ez√©rt nem a sz√°raz tananyag, hanem a v√°ltozatoss√°g, a j√°t√©koss√°g adta az alapot a feladatsor √∂ssze√°ll√≠t√°s√°hoz.  A Nemzeti MŇĪvelŇĎd√©si Int√©zet Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megyei irod√°j√°nak elsŇĎ alkalommal megrendezett, ‚ÄěAnyanyelvi j√°t√©kok, j√°t√©kos anyanyelv‚ÄĚ c√≠mŇĪ verseny√©n megyei √©s felvid√©ki √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°s di√°kok m√©rhett√©k √∂ssze tud√°sukat. A vet√©lkedŇĎre k√∂zel hatvan csapat jelentkezett. Az elŇĎselejtezŇĎk alapj√°n nyolc iskola ker√ľlt be a sz√©phalmi d√∂ntŇĎ k√©t kateg√≥ri√°j√°ba.

Read more...

A magyar kult√ļra napja Sz√©phalmon

View the embedded image gallery online at:
http://www.nyelvmuzeum.hu/index.php/en/#sigProGalleriafc62f5e33c
Hangversennyel, d√≠j√°tad√°sokkal √©s honos√≠t√°ssal √ľnnepelte S√°toralja√ļjhely a magyar kult√ļra napj√°t 2015. janu√°r 22-√©n. 1989 √≥ra janu√°r 22-√©n eml√©kezik meg az orsz√°g lakoss√°ga arr√≥l, hogy a k√©zirat tan√ļs√°ga szerint K√∂lcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz meg√≠r√°s√°t. A Magyar Nyelv M√ļzeum√°ban tartott v√°rosi √ľnneps√©get hagyom√°nyosan a helyi Himnusz- √©s Sz√≥zat-mond√≥ verseny gyŇĎztes√©nek szavalata nyitotta: Matisz Blanka, a J√≥kai M√≥r Tagint√©zm√©ny tanul√≥ja V√∂r√∂smarty Mih√°ly k√∂ltem√©ny√©t adta elŇĎ.

Read more...

Nyitvatart√°si idŇĎ:

H√©tfŇĎ kiv√©tel√©vel mindennap

A m√ļzeum m√°jus 18-√°n
(a m√ļzeumi vil√°gnapon)
√©s m√°jus 25-√©n (p√ľnk√∂sdh√©tfŇĎn)
is nyitva tart.

Ny√°ri nyitva tart√°s:
2015. m√°rcius 31-tŇĎl 9-tŇĎl 17 √≥r√°ig

pim logo

JEV_MAY 2015
JEV_MONDAY_CHR JEV_TUESDAY_CHR JEV_WEDNESDAY_CHR JEV_THURSDAY_CHR JEV_FRIDAY_CHR JEV_SATURDAY_CHR JEV_SUNDAY_CHR
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

hirlevel ikon

ZEMPL√ČNI KALAUZ

Hasznos √©s √©rdekes inform√°ci√≥k Zempl√©nrŇĎl.